Cities I love

Deprimerande att det var sju timmar sedan jag skrev mitt inlägg från jobbdatorn senast. Då förstår man hur många timmar man spenderar på jobbet när man kom hem för två timmar sedan. Just på grund av att det var från jobbdatorn tänkte jag här istället skriva ett mer kvalitativt och innehållsrikt inlägg. Även om, ska sägas, cupfinal självklart är det viktigaste i huvudet just nu.

Tänkte till Paldiskipalace glädje lista mina topp tre städer i Europa. Jag har ju bara varit i Europa så vore ju udda om man listade något annat. När andra dragit till Thailand har jag utforskat Italien. Då andra kör weekends på charterorter har jag varit på storstadsvisit i Europas städer. Känns ganska nice såhär i efterhand men vilka städer har fallit i min smak mest? Jag grundar det helt enkelt på där jag haft det bäst och känt mig mest tillfreds.

1. Rom
OVÄNTAD etta. Staden jag bodde i under fyra månader förra vintern från och med ungefär den här tiden till mars i år. Har egentligen allt och att man bott där, eller iallafall varit där under en längre period gör den till ohotad etta. Älskar allt med staden. Från alla antika byggnader och kvarlevor från förr till moderna graffitislogans på väggarna. Från glassiga klubben Gilda till någon risig anarkistbyggnad i San Lorenzo.

http://romatatili.com/wp-content/uploads/vecchio.jpg
Via del Governo Vecchio


Trastevere (Där Rocchi pantar burkar) och San Lorenzo.

 

Har träffat så mycket folk och haft så himla kul så minnena därifrån slår det mesta. Allt från kravaller i fotbollsmatcher, slagsmål på stan, vitt vin i vårsolen efter skolan, romantiska middagar med en svunnen kärlek och sena nätter med polare och grappa. Rom är en stad jag återvänder till när som helst och som jag känner mig hemma i.

2. Zürich
Liknande som Rom så är det en stad där jag känner mig hemma, främst för att jag har familj som bor där. Alltid en härlig tillflyktsort på sommaren. Bra badplatser mitt i staden, underbart vacker stad och grymt skönt ställe helt enkelt. Levnadsstandarden (paldiski-ord) är en av världens bästa och man njuter av att gå runt på gatorna för att ta en paus vid nåt ställe, sätta sig och sippa på en Feldschlössen (bra öl). Kort och gott är det en rik och ren stad, tillskillnad från min nummer ett Rom där det är mycket smuts, trafik och fuffens. Så egentligen är det svårt att jämföra.


http://www.photogrammetry.ethz.ch/optical3d/images/zurich_view.jpg
Vackert men kanske alltför städat?

 

Men anledningen till att staden som kanske egentligen är mer njutbar att vara i än Rom inte lever upp till plats ett är förmodligen nostalgin och minnena jag har från Rom till en viss del. Främst är det dock pga min fascination för allt Rom har att bjuda på. Zurich är mer en tillflyktsort och en till stor grad polerad yta medan Rom är ett myller och ett hav av skit blandat med elegans och historia som man bara vill göra en djupdykning i, sin smuts till trots. Det kanske till och med är charmen och något av det Zürich saknar?

3. Berlin
Jag gillar öl, jag gillar nattliv, jag gillar storstäder, jag gillar subkulturer. Berlin är och har allt, en stad man egentligen borde utforska mer. Var där en vecka under fotbolls-vm vilket kanske inte ger staden total rättvisa. Ska dock sägas att jag åkte totalt fördomsfull och knappt taggad alls på själva staden. Fördomarna om Tyskland och tyskarna var påtagliga, men motbevisades redan efter första dagen. Sjukligt trevligt folk och en riktigt härlig stad på samtliga sätt. Åker gärna tillbaka en längre period, utan fotboll och ser vad staden har att bjuda på under normala förutsättningar. Återstår att se om det blir till det bättre eller sämre, men kan bara tänka mig det första.


Vill också självklart säga att Stockholm är exkluderat ur denna lista. Borta bra men hemma bäst som man säger. Även fast jag just nu med det här ruskvädret fan hellre hade velat befinna mig var som helst. Barcelona, Madrid, Split, Aten, London, Verona och Amsterdam saknas i min meritlista vilket är riktigt dåligt. Får se om någon av dessa lyckas ta sig in på listan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0